Půjčky online už nejsou novinkou

18.04.2012 10:16



Půjčka online je jednou z možností, jak získat potřebné finanční prostředky. I zde však čeká řada úskalí a vyplatí se věnovat pozornost tomu, s kým si půjčku sjednáváme.


Informace a zase informace

Pokud si plánujeme vzít půjčku, potřebujeme v prvé řadě informace. Jednak je třeba zajistit si dostatek informací o možných poskytovatelích, také bychom však měli mít dobrý přehled o vlastní situaci. Nestačí si pouze stanovit výši půjčky, znát musíme i naši schopnost splácet. Zde bychom měli být nad míru realističtí, jelikož problémy se splácením mohou mít skutečně hořké následky. Co se týče poskytovatelů, vhodné je začít s obecnými podmínkami půjček a postupně vyřazovat. Vylučovací metodou se tak ideálně dostaneme k několika možnostem.


Možností je spousta

Poskytovatelů půjček je mnoho, trh s produkty je pestrý a stále se objevují nové nabídky. Obecně lze produkty dělit na účelové a neúčelové půjčky nebo třeba na půjčky od bankovních a nebankovních institucí. Každý produkt má svá specifika, v okamžiku rozhodování je třeba volbu důkladně zvážit.

V poslední době se rozšířily nové produkty, jako je například rychlá půjčka. Jejich specifikem je rychlé vyřízení a účelová nevázanost. Většinou se jedná o půjčky v omezené výši, klient má také možnost platit si pojištění proti neschopnosti splácet. Obecně je pak trendem vyřizování půjček online. Již se nejedná o žádnou novinku, ale o způsob zavedeného pohodlného sjednání půjčky.


Na co si dát hlavně dobrý pozor?

Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat rozhodně výběru poskytovatele. Často se totiž stává, že si společnosti vybírají velmi podobná jména. Spoléhají na to, že klienty nachytají díky podobnosti jejich jména s názvem zavedené společnosti s dobrým renomé. Není tedy od věci zjistit si reference klientů a také se podívat do obchodního rejstříku na minulost společnosti. Rostou totiž jako houby po dešti a právě v rejstříku se dozvíme spoustu užitečných informací. Prvním negativním znamením je, když danou společnost v rejstříku vůbec nenajdeme. Podezřelé jsou také nově založené společnosti či firmy s nízkým základním kapitálem. Naopak znakem serióznosti může být například majetková účast některého z českých bankovních domů.

Právě u půjček vyřizovaných přes telefon nebo internet je pravděpodobnost podvodů vyšší. Webové stránky si totiž může udělat každý. Právě z tohoto důvodu je dobré rozhodovat se na základě referencí, ovšem ne dle několika málo výpovědí.

 

Zdroj: Novinky.cz